develop free website

1. Inleiding

Eerlijkheid is het eerste hoofdstuk uit het boek der wijsheid Wanneer je iets doet, doe het alsof de hele wereld mee kijkt – Thomas Jefferson

Met dit programma wil De Volkstem lokale democratische vernieuwing een nadrukkelijke plek geven.
De Volkstem staat voor rechtvaardigheid, volledige openheid en het betrekken en vergroten van de invloed van burgers, de inwoners van Zaanstad.

De stem moet terug naar de inwoners. We staan in de wereld aan de vooravond van een grote ommekeer. De manier waarop de huidige democratie werkt voldoet niet meer. Dat zien en horen we steeds vaker en nog nooit was de discussie zo sterk aanwezig.Ondertussen is de digitale democratie stevig in opmars. We zien regelmatig vlogs en livestreams van politici via Periscope, Facebook-Live en YouTube. Democratie is enorm in beweging en het is tijd voor een nieuwe impuls. De Volkstem wil inwoners meenemen op een reis door de lokale politiek.
Er worden zoveel mogelijk politieke livestreams uitgezonden zodat je als inwoner er bijna echt bij kunt zijn. Onderwerpen worden iedere week door korte duidelijke video’s uitgelegd. Zo worden inwoners meegenomen de politiek in, voor en achter de schermen zonder achterkamertjes.

Nu wordt er te veel door de gemeente bepaald en staan inwoners vaak machteloos aan de kant toe te kijken. Het vertrouwen is laag. Vaak wordt gehoord: Mag ik ook nog wat zelf beslissen? Twee procent is slechts lid van een politieke partij. Democratie moet meer zijn dan één keer in de vier jaar stemmen. En niet alleen mooie woorden, maar daadwerkelijke daar iets mee doen en dat laten zien. Niet iedereen is in politiek geïnteresseerd, maar iedereen heeft wel zijn eigen ideeën over de samenleving. Openheid is de weg naar meer vertrouwen tussen politiek en inwoners. De Volkstem is volledig open in alles wat er gebeurd.

De Volkstem doet niet aan partijpolitiek, maar kijkt naar de inhoud. Het is een groeiende groep positief denkende mensen. Een nieuwe gemeenschap waarbij de inwoners zelf aan het roer staan. Democratie betekent niet voor niets de heerschappij van het volk. Het volk moet regeren. De Volkstem: de stem die wél gehoord wordt. In dit programma worden een aantal standpunten benoemd. Deze kunnen echter aangepast of aangevuld worden met inbreng van de inwoners van Zaanstad. Dat moet juist de kracht zijn. Door de inwoners meer te betrekken en ze daadwerkelijk invloed te geven in de besluitvorming. Dit wordt gedaan via sessies en digitale democratie met o.a. stellingen. Er is dan ook geen heel uitgebreid verkiezingsprogramma maar wel heldere standpunten.

De Volkstem beperkt zich tot de zaken die er echt toe doen bij de inwoners die in Zaanstad leven. De gemeente gaan we terug geven aan de ruim 150.000 betrokken bewoners. Thorbecke gaf in 1848 de Wet van Koning naar Ministers. Nu op naar een nieuw tijdperk van Ministers terug naar het Volk.

De Volkstem gaat Oranje!

VOLG DE VOLKSTEM!

DEEL DEZE PAGINA!